Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik otázek pro Svobodné

Radim Smetka, místopředseda Svobodných, souhlasil s poskytnutím odpovědí na některé mé otázky. Ačkoliv nejsem jejich voličem, Svobodní mě velmi zajímají: Rád totiž vidím rostoucí zájem voličů o další stranu v liberální části politického spektra, které vnímám jako pro českou společnost zcela zásadní. Odpovědi pana Smetky mi pomohly si mnohé názory vyjasnit a doufám že stejně tak pomůžou i vám.



Má ve 21. století ještě smysl dělit politické spektrum na pravici a levici? Dá se vůbec nějak jednoduše shrnout moderní pravice z pohledu Svobodných?
Dělení myšlenkových proudů zcela jistě smysl má. Problémem ve 21. století je spíše zmatení pojmů. Pojmy levice a pravice uzmuly skupiny, které s pravicí či levicí mají pramálo společného, mnohdy reprezentující myšlenkovou vyprázdněnost a prosazování zájmů úzkých skupin. Svobodní vnímají moderní pravici jako pravici pro obyčejné lidi, která hájí univerzální pravidla pro všechny, dobrovolnost a svobodu volby v nejširším možném pojetí.
 
Jakožto středový volič souhlasím se snížením daňové zátěže a umenšením role státu, ale zároveň se obávám snížení kvality života méně šťastných a schopných vrstev společnosti. Mohl bych poprosit o shrnutí optimálního modelu sociální a zdravotní politiky Svobodných?
Svobodní prosazují koncept negativní daně jako jediné univerzální dávky, která významně zjednoduší byrokracii, nastaví jasná pravidla sociální pomoci, zabrání kumulování dávek a překrývání nástrojů sociální pomoci a především zachová motivaci k vlastnímu výdělku. V oblasti zdravotnictví prosazujeme minimální zdravotní daň výměnou za zajištění základní péče. Cílem je rozšíření možnosti výběru variant a cen jednotlivých pojistných programů, který navrátí do zdravotnictví motivaci k vylepšování služeb pod vlivem konkurence. Obecně jsme přesvědčeni o tom, že právě dnešní systém méně šťastným a méně schopným ubližuje nejvíce, byť je rétorika obhájců zachování systému opačná.
 
Nakolik myslíte, že mezi členy Svobodných hraje roli objektivismus, filosofický směr založený Ayn Randovou? (V některých libertariánsky laděných politických hnutích jde o zásadní úhelný kámen).
Mezi členy a příznivci Svobodných znám asi jen dva nebo tři lidi, kteří se hlásí k objektivismu jako své životní filosofii. Nicméně myšlenky Ayn Randové jsou zcela jistě blízké většině Svobodných. I pro mne je Ayn Randová inspirativní a mám rád některé její citáty. Většina Svobodných včetně mě se však hlásí k obecnějšímu pojetí liberalismu.
 
Často a rád slyším, že Svobodní chtějí rušit mnoho zbytečných daní a nesmyslných úřadů. Lze ale naopak shrnout, které daně a úřady by Svobodní chtěli zachovat nebo sloučit a proč?
Nedá se říct, že by některá daň byla lidem ryze prospěšná, ale samozřejmě platí, že ty daně, které neobsahují výjimky a jejichž nakládání lze snadno kontrolovat, jsou méně škodlivé. Svobodní proto prosazují například nahrazení daně z nemovitosti a podílu obce na dani z příjmu novou obecní daní. Na rozdíl od daně z příjmu nebude protékat přes stát, ale bude putovat přímo obci a nebude se odvíjet od rozlohy nemovitého majetku. Věříme, že díky tomu bude možné prosazovat myšlenky snižování daní a hospodárné politiky i na komunální úrovni. V rušení úřadů a agendy státu chtějí Svobodní postupovat od toho, co pomáhá jen vybrané skupině lidí na úkor ostatních k tomu, co pomáhá většině. Proto chtějí zachovat agendu, která slouží všem (např. jurisdikce, vnitřní a vnější bezpečnost, …).
 
Jaký je postoj Svobodných k nepodmíněnému základnímu příjmu? Podle mnohých zastánců by vedl k výraznému zeštíhlení správy a zároveň k řešení některých palčivých a dlouhodobých společenských bolestí v oblastech osobní svobody (zabránění zneužívání životní situace zaměstnance ze strany zaměstnavatele, obnova živé kultury, komunitní a dobrovolnická práce, rekvalifikace a inovace).
Svobodní odmítají základní nepodmíněný příjem. K zeštíhlení státní správy dojde i zavedením negativní daně. Propagátoři základního nepodmíněného příjmu často zapomínají, že hodnotu, která je v rámci konceptu přerozdělována, musí někdo vytvořit. Řada z nich nedokáže ani věrohodně vyčíslit, které výdaje a jakým způsobem zredukují, aby ufinancovali tento koncept. Pro nás není morálně přijatelný koncept, kdy proto, aby jeden mohl tvořit živou kulturu či dobrovolnickou práci, bude muset druhý pracovat dvakrát tolik, co dosud.
 

Autor: Sebastian Chum | středa 18.12.2013 13:13 | karma článku: 31,78 | přečteno: 2211x
  • Další články autora

Sebastian Chum

Radostná zpráva o konci křesťanství a dalších výjimečnostech naší doby

Tento text je: Konspirační hypotéza, teleologická poznámka, ontologická fikce a rituál magického naturalismu.

20.1.2023 v 20:23 | Karma: 6,38 | Přečteno: 357x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Jehovisté jsou zhoubná sekta

Jehovisté se považují za pozemskou část celkové organizace Nejvyššího. Něco jako boží frančíza pro smrtelníky. V Rusku je chtějí zakázat, v USA jsou považováni za šílené vrahy a násilníky. U nás se jim zatím daří lhát...

28.3.2017 v 12:35 | Karma: 26,13 | Přečteno: 2576x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Strojová inteligence a singularita

Co můžeme čekat od pokroků ve vývoji umělých inteligencí a jim podobných systémů? I když se nám může taková úvaha zdát vzdálená každodenní přítomnosti, naše životy ovlivňuje stále silněji.

23.2.2017 v 14:24 | Karma: 12,11 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Zásadní změny planety v roce 2016

Zatímco na ČR dopadá globální oteplování (a snaha přírody na něj reagovat) především v podobě posunů vysychavých oblastí a srážek, zbytek planety (globální Jih především) už zažívá to, před čím vědci varují už alespoň 50 let.

19.1.2017 v 13:35 | Karma: 12,59 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

NBIC komplex: Revoluce, o které se nepíše...

Ve 21. století můžeme očekávat, že součinnost čtyř hlavních vědeckotechnických oborů (nanotechnologie, biotechnologie, informační technologie a kognitivní věda) povede k nebývalému rozvoji a zrychlení všeho kolem nás...

17.1.2017 v 16:51 | Karma: 12,19 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik