Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orwell už nestačí a na trůn usedl "slepý démon"

Turecká novinářka Zeynep Tufekci v článku shrnula své zkušenosti z nedávných demonstrací a navrhuje, abychom na příkladu často citované Orwellovy knihy 1984 zkusili ukázat, jak se naše společnost posunula směrem k novému druhu dystopie, dosud v literatuře nepopsanému. Článek se v mnohém trefil do mých vlastních úvah, čímž mě inspiroval k završení a propojení série článků z poslední doby (na některé odkazuji přímo).

Když Edward Snowden a další publikovali důkazy o šíři aktivit americké NSA1, vzrostl prodej Orwellovy kultovní knihy o 6000 procent. Podle Tufekci2 je ale na čase posunout se dál a uvědomit si, že žijeme ve velmi jiném světě, než jak jej George Orwell a další (například Aldous Huxley) předpovídali. Posun ve vnímání Orwellovských myšlenek je vidět například v knize pro mládež Malý bratr3, jejímž autorem je známý kritik a komentátor Cory Doctorow. Namísto tvrdého a sílu ukazujícího Velkého bratra tu je skrývající se a mazaný Malý bratr.
    Místo toho, aby docházelo k manipulaci vnější, tedy ovlivňování prostředí a životních okolností jedince, přesunuly se v průběhu druhé poloviny 20. století techniky manipulace dovnitř, tedy do oblasti myšlenek a motivací. Zjednodušeně řečeno nás společnost přestává ovlivňovat přes naše těla - obchází je a cílí přímo na naše myšlení. Díky analýze chování milionů lidí najednou lze lehce a cíleně zaměřit zdroje takovými způsoby, o kterých se dystopickým autorům ani nesnilo. Sami poskytujeme svým chováním na internetu, při nakupování i při kontaktu s úřady a firmami klíčové informace, tvořící velký oceán chování a uvažování, jehož proudy se daří čím dál tím lépe usměrňovat a ovlivňovat.
Ukázka mechanismu současné moci
Známý komentátor Evgeny Morozov se v článku vydaném ke konci minulého roku pozastavuje nad tím, že ačkoliv se do našeho podvědomí pomalu dostává problematika velkých koncernů a jejich neschopnosti řešit problémy civilizace ("Big Pharma", "Big Food", "Big Oil" a další), zatím jsme nepochopili, že existuje i něco jako "Big Data"4. Jeho kustódy je uskupení velkých firem pracujících v oblasti informačních technologií, většinou spojených s kontroverzním vývojem v Silicon Valley za posledních dvacet let (kterému jsem se věnoval před měsícem). Big Data instituce pracují s údaji miliard lidí, analyzují je a předvídají, spolupracují často i na protizákonných projektech jako je sledovací gigant PRISM5 a nikdo v podstatě neví, kam tento vývoj ve sledování a plánování může pokračovat. Na vrchních příčkách stojí Google, Apple, Facebook a Microsoft, ale o využití a zpeněžení Big Data se snaží tisíce firem.
    Praktická ukázka poskytnutá Morozovem je velmi jednoduchá: Představte si, že se chcete stát vegetariánem. Z vaší aktivity na internetu je tento cíl jednoduše vysledovatelný, co s ním tedy Big Data komplex institucí udělá? Prodá tuto zásadní informaci zájemcům, tedy různým firmám pracujícím v Big Food (řetězce hypermarketů, masokombináty, výrobce vegetariánských potravin) a počká, kdo nabídne více peněz za možnost ovlivnit vaše chování. Protože masný průmysl má většinou silnější lobby a větší zájem na kontinualitě svých prodejů, na vašem chytrém telefonu a v reklamách, které se vám zobrazují na internetu, se začnou objevovat články o pozitivech masné diety, o zlepšení kvality života chovných zvířat, o slevách ve vašem místním prodejním řetězci a například zprávy o psychologických problémech dlouholetých vegetariánů. Které z těchto zpráv jsou skutečné a které jsou zaplacené PR, není lehké určit, pokud se nevydáte za jejich zdrojem a sami se nepokusíte vzdělat v dané oblasti. Vzhledem k tomu, že takových rozhodnutí uděláte za den desítky a každé z nich je analyzováno a využíváno Big Data komplexem, je téměř nemožné je z pozice obyčejného člověka sledovat, takže kolotoč ovlivňování vašeho myšlení a rozhodování může začít. Jak se tento mechanismus projevuje v politickém životě a v kombinaci s ovlivňováním médií (do kterých se různé "Big" komplexy stále více zapojují) si není těžké představit. Obzvláště, pokud mechanismus pracuje na milionech lidí zároveň a svým investorům se pravidelně vyplácí.
Mýtus Západu
Orwellova i Huxleyho vize jsou založeny na životní zkušenosti ve stínu totalitních hrůz první poloviny 20. století. Jen opatrně se oba snažili ukázat, že v západním svobodném světě nejsme před totalitou automaticky v bezpečí. Černobílé vidění světa bylo v jejich době těžké rozbíjet, ale v současném světě i ten nejzarytější prozápadní člověk musí uznat, že ačkoliv je "Západ" jako civilizace v mnohém skvělá a pozitivní, dochází v jejích zákoutích k určitému nepěknému hnití a nekalým praktikám, které už nelze jednoduše svádět na "boj proti silám zla".
    Západní civilizace vyhrála boj o svět ideí, ustanovila vlastní mytopoetickou vizi lidstva a kultury (opět odkážu na svůj starší článek), ale zároveň má v sobě stále určité potenciálně jedovaté memetické struktury, které musíme začít zkoumat a hlídat. Bohužel, samotná západní civilizace na ně upozorňovat nebude a nechce, protože jsou její v současnosti nedílnou součástí. Jako civilizace jsme slepí vůči vlastní ideologii, ale to neznamená že je potřeba bojovat proti naší civilizaci samotné. Jak píše nedávno zesnulý Kenneth Minogue6 ve své knize The Liberal Mind, pro západní pokrokovou civilizaci nezbývají žádní "velcí draci", které by měla v mytologickém zápase porazit (jakými byly despotické feudální státy, otrokářství, dětská práce, fašismus a komunismus...). Zbývají jen malí draci, kterých jsou na světě miliony a které není lehké řešit velkými výpravami - místo nich se aktuální výzvou stávají celé legie vnitřních démonů, kteří začínají ohrožovat samotnou podstatu tohoto mytického Západu.
    
Proč jde o tak velký problém a kdo za ním stojí?
Proč jsme se ocitli v problematické situaci není lehké vysvětlit, protože je potřeba abychom uznali, že nežijeme v ideálním stavu a že je stále potřeba něco zlepšovat i na těch částech naší civilizace, které považujeme za zdravé. Iluze dokonalosti nás může oslepit, případně označit jakéhokoliv kritika současnosti za nevděčného snílka nebo za skrytého socialistu (a tím ho vykázat do memetické krajiny obývané "malými draky", protože taková nálepka je dlouholetým společenským odsouzením) . V tom ale vězí nejdůležitější výzva současnosti: Neexistuje totiž opozice. Současná civilizace nás nenutí k tomu, abychom se jí účastnili, je prostě z mnoha hledisek tím nejlepším řešením a proto se nám nemusí podbízet - stačí jí ukázat své výhody a naději, že skrze ni lze dosáhnout ještě lepších zítřků, a rázem jsme na její straně i v těch nejhorlivějších debatách. Ale argumenty, které  ve svých vnitřních úvahách používáme, jsou postaveny ze stejného materiálu, jako úvahy, které se jimi snažíme řešit. Jsme uzavřeni v jednom myšlenkovém prostoru, v jednom světě ideí. Problém i řešení jsou ze stejného těsta, ze stejné globální kultury, a nemáme žádný jiný pevný bod, o který se opřít. Možnost vnější kritiky zmizela, zůstává jen kritika založená na osobním poznání a osobním přesvědčení, které je ale formováno již zmíněným ideologickým prostředím a médii. Žijeme tedy ve zlaté kleci, v pohádkovém království, které vyhrálo nad zlem a nechce si přiznat, že v něm samotném by mohlo zlo klíčit... K této výzvě se vyjadřuje například Saphir-Whorf-Korzybského hypotéza7, podle které nemůžeme vyřešit určitý problém, dokud nad ním nezačneme uvažovat "zvnější", v podstatě změnami zákonitostí našeho jazyka a uvažování. (Gödelovská neúplnost skryta v lidském myšlení).
    Nelze ani jednoduše ukázat prstem na ty, kdo za současnou situaci můžou. Když švýcarský tým Technologického institutu v Curychu analyzoval propojení mezi 37 miliony firem po celém světě, našel spojení 147 korporací a koncernů, které utvářejí jakousi super-entitu uprostřed celé sítě, až podezřele odpovídající předpokladům a modelům z teorie systémů a teorie komplexity 8, 9. Tato super-entita zasahuje do politických a ekonomických procesů po celé planetě, problém ale je, že její součásti spolupracují nepřímo a celek je podle vedoucího výzkumu, Jamese Glattfielda, až překvapivě křehký. Neexistuje pravděpodobně žádná rada ředitelů těchto korporací, žádné spiknutí Nového světového řádu, jen promítnutí přírodních a fyzikálních zákonů na socioekonomickou realitu globalizované civilizace (další odkaz na můj vlastní článek). Tato vize slepé super-entity, která je finančně i právně mocnější než cokoliv jiného na planetě a jejíž dílčí části mají vliv na všechny vlády, všechny ostatní firmy a často mají i vlastní armády a kontakty na šedou i černou ekonomiku, je v lecčems děsivá... ale zároveň nabízí i řešení našeho problému se začínající novou dystopií. Tato super-entita je nejvíce viditelným "slepým démonem" v srdci Západu. Na rozdíl od již zmíněných Minoguových "draků" není určena k civilizačnímu mytopoetickému zápasu, ale k dialogu a ke "hře s čertem". Tento vnitřní démon, který o své síle ani nemá tušení, je základem naší současné dystopie, první z mnoha překážek na cestě k lepšímu zítřku.
Co vyplývá ze situace a jak bychom měli se "slepým démonem" zacházet?

Pro současného člověka se podle mého názoru příběh současnosti s těmito poznatky zásadně změnil. Huxleyho Konec civilizace ani Orwellova 1984 už nepopisují situaci, protože narativní linka Západu se změnila. Nový příběh je takový, že v jádru Západu je slepý, hladový vládce, démonický a nepředstavitelně silný. Vším, co děláme, mu odhalujeme své myšlenky a dáváme nástroje k tomu, aby nás dále usměrňoval a učil se, jak s námi zacházet. Lidé, kteří mu nevědomky slouží, pravděpodobně ani neví, jak mocná tato entita je.
    Hrdinou této nové rodící se mytologie je každý z nás (konkrétně ti z nás, kdo nejsou příliš blízko super-entitě, ani příliš daleko, tedy především střední třída). Čím více se o nás "démon" dozvídá, čím lépe nás chápe, tím větší důraz musíme klást na naše vlastní osobní rozhodování a životy. Díky informační revoluci už nejsme kapky v moři, ale každý z nás je důležitá část datové sítě, ve které každé nepředvídatelné chování něco znamená a každá otázka etiky nebo projev občanského aktivismu je silnější, než kdy předtím.

Autor: Sebastian Chum | úterý 25.2.2014 17:45 | karma článku: 27,77 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Sebastian Chum

Radostná zpráva o konci křesťanství a dalších výjimečnostech naší doby

Tento text je: Konspirační hypotéza, teleologická poznámka, ontologická fikce a rituál magického naturalismu.

20.1.2023 v 20:23 | Karma: 6,38 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Jehovisté jsou zhoubná sekta

Jehovisté se považují za pozemskou část celkové organizace Nejvyššího. Něco jako boží frančíza pro smrtelníky. V Rusku je chtějí zakázat, v USA jsou považováni za šílené vrahy a násilníky. U nás se jim zatím daří lhát...

28.3.2017 v 12:35 | Karma: 26,13 | Přečteno: 2576x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Strojová inteligence a singularita

Co můžeme čekat od pokroků ve vývoji umělých inteligencí a jim podobných systémů? I když se nám může taková úvaha zdát vzdálená každodenní přítomnosti, naše životy ovlivňuje stále silněji.

23.2.2017 v 14:24 | Karma: 12,11 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Zásadní změny planety v roce 2016

Zatímco na ČR dopadá globální oteplování (a snaha přírody na něj reagovat) především v podobě posunů vysychavých oblastí a srážek, zbytek planety (globální Jih především) už zažívá to, před čím vědci varují už alespoň 50 let.

19.1.2017 v 13:35 | Karma: 12,59 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

NBIC komplex: Revoluce, o které se nepíše...

Ve 21. století můžeme očekávat, že součinnost čtyř hlavních vědeckotechnických oborů (nanotechnologie, biotechnologie, informační technologie a kognitivní věda) povede k nebývalému rozvoji a zrychlení všeho kolem nás...

17.1.2017 v 16:51 | Karma: 12,19 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Proti fanatickému Islámu prohráváme kvůli duchovnímu pokrytectví

V nekonečné debatě o tom, jak se postavit islámskému terorismu, se stále častěji objevují hlasy, podle kterých je klíčem smysluplné obrany "návrat k židovsko-křesťanským hodnotám"... podle mě je to sebevražedná hloupost.

16.1.2017 v 18:18 | Karma: 23,05 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Ve válce o svobodu slova nám Věra Jourová dělá ostudu

Paní Věra (ANO) je eurokomisařkou nádherně Orwellovské komise pro "Spravedlnost, spotřebitelskou politiku a rovnost pohlaví". Má smělé plány, ze kterých mi běhá mráz po zádech...

7.12.2016 v 18:15 | Karma: 36,60 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Politika

Sebastian Chum

PizzaGate, část druhá: Kdo může za první výstřel?

4. prosince se muž motivovaný amatérským vyšetřováním aféry PizzaGate vydal do restaurace Comet Ping Pong ve Washingtonu a vystřelil po jednom ze zaměstnanců.

6.12.2016 v 18:34 | Karma: 12,41 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

PizzaGate, část první: Ať už jde o pedofilii nebo ne, média selhala

První z článků o složitém tématu PizzaGate - co můžeme říct už teď je, že většina médií netuší, jak s podobně vážnými zprávami zacházet.

30.11.2016 v 21:20 | Karma: 24,09 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Přijetí uprchlíků nás zmrzačí, odmítnutí nás zabije

Zamyšlení nad tím, jaké vlastně máme možnosti tváří v tvář zhoršující se situaci... Současná veřejná debata nikam nesměřuje, mezitím ale lidé stále trpí.

20.10.2015 v 17:03 | Karma: 28,98 | Přečteno: 5570x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Analýza dat po čtyřiceti letech říká, že se blížíme k limitům civilizačního růstu

Stále častěji se potvrzují obavy vědců z různých oborů, předpovídající "slepou uličku" v dosavadním vývoji lidské civilizace. V tomto článku se zaměřím na jednu z nejstarších a nejuznávanějších předpovědí.

9.10.2015 v 18:30 | Karma: 20,23 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Začíná Antropocén, nová "lidská éra" planety Země?

Člověk by si možná měl uvědomit, jak silným vlivem ve skutečnosti je... V tomto článku se pokusím uvést zásadní pojmy debaty o uvažovaném historickém mezníku, sahající od duchovna po geologii.

7.9.2015 v 17:00 | Karma: 12,68 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Kolaps: Někteří z nás mají jasno

Lidská civilizace trpí pod trojnásobným tlakem krize „tří E“, tedy provázaného rozpadu ekologických, energetických a ekonomických systémů, což se projevuje dál v krizích politických i humanitárních.

11.7.2015 v 14:13 | Karma: 12,02 | Přečteno: 932x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Jakou budoucnost vytváříme? Debata 21. století

V roce 2009 patřilo nejmajetnějšímu 1% lidí celkem 44% bohatství na planetě. V roce 2015 už to bylo 48% a tento rok se pravděpodobně dostaneme přes děsivou hranici 50%. Skutečnost, že 99% lidských bytostí na planetě má k dispozici pouze 50% všeho majetku a klíčových zdrojů, se tak stává jednou z největších překážek důstojné kvality života a zlomovým bodem ve vývoji velké debaty 21. století... Jakou budoucnost vytváříme?

4.4.2015 v 19:25 | Karma: 18,19 | Přečteno: 793x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Pražský podzim je tady (zápisky 17.11. 2014)

Včera jsem se celý den procházel po městě a sledoval, jak různé skupiny lidí zachází se vzpomínkou na rok 89. Od rozohněných "zemanovin" přes bezzubé politické projevy a spektákl "sametového fetiše" až po nadějné zakončení večera v jedné ze zapomenutých pražských kaváren... byl to celkově smutný den, podzimní ve všech smyslech toho slova. Melancholie, marnost, bezmoc a strach na pozadí křečovitě veselých světel a koncertů. Uvádím jen mírně upravený zápis toku myšlenek.

18.11.2014 v 22:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 607x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Osamělost se stává vážným společenským rizikem

Kdybychom měli naši dobu nějak nazvat, nebudou nám stačit termíny začínající na předponu post- (je jich příliš mnoho a další stále přibývají, od postkapitalismu a postmodernismu po posthumanismu a postdemokracii). Existuje jedna charakteristika současné éry, která ji odděluje od předchozích, a totiž téměř nezastavitelný růst pocitu samoty. Pomalu se ukazuje, že lidské bytosti ve světě samoty rychle chřadnou nejen fyzicky a psychicky, ale i jako společnost - jsme náchylnější k manipulaci, rychleji se vystrašíme, věříme lžím které nám dovolují přežívat ze dne na den a častěji podlehneme i autoritám, jejichž mandát nemáme racionální důvod uznávat. Pokusím se zamyslet nad tím, kde se tato míra samoty bere, jaké jsou její dopady a také co a proč bychom se s ní měli pokusit udělat.

15.10.2014 v 15:20 | Karma: 40,42 | Přečteno: 11157x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Změňme pohled na bohatství – čeká nás společenský šok

Složité téma společenské nerovnosti je myslím jedním ze zásadních problémů současnosti, protože pokud se s ním nedokážeme jako civilizace popasovat, bude ovlivňovat naši schopnost řešit všechny ostatní výzvy budoucnosti. Můj pokus o zpracování tohoto tématu vychází z přesvědčení, že je dobré alespoň o něm mluvit a psát, i když moje vědomosti a zkušenosti zdaleka nestačí. Mám však neodbytný pocit, že v současnosti nestačí vědomosti a zkušenosti žádného jednotlivce.

19.8.2014 v 17:45 | Karma: 29,47 | Přečteno: 2831x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Gaza: Náboženský konflikt a důležitost nového pohledu.

Lidé nechtějí uznat, že jde o nábožensky motivovaný konflikt, přesto jsou spojitosti mezi judaismem a sionismem i mezi islámem a džihádismem naprosto jasné. Hnutí Hamás se otevřeně hlásí k nenávisti vůči židovské víře a židovské komunitě. Vzhledem k tomu, co se dnes děje v Sýrii (diktátor Abbás) a v okolí Iráku (extremistická organizace ISIS), kde dochází k zabíjení muslimů muslimy po tisících, není tak trochu překvapivé, jak silně se islámský svět zaměřuje na Izrael? Srovnání počtů obětí je zarážející. Je myslím zcela zásadní uznat, že jde o nábožensky motivovaný konflikt a tudíž konflikt postavený na základech připomínajících spíše středověk než 21. století. Skutečně nepřijde nikomu směšné v novověku zakládat stát na náboženských základech?

30.7.2014 v 17:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 1463x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Politický mozek - nakolik hrají v našich názorech roli geny?

Politický názor je možná stejně daný, jako zda píšete levou nebo pravou rukou. Výzkumy snažící se najít spojitost mezi genetikou a politikou jsou stále častější a objevují se především v předvolebním období. Kognitivní věda přišla v posledních letech s tolika zajímavými objevy o lidském mozku a myšlení, že kdybychom je měli všechny aplikovat, nezůstane z naší civilizace kámen na kameni. Oblast politiky je ale obzvlášť citlivá k manipulaci a má moc přímo vědecký výzkum v nějaké podobě zavádět do každodenního života - proto jsem se rozhodl na ni zaměřit.

28.7.2014 v 15:30 | Karma: 9,07 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Sebastian Chum

Globální oteplování, část druhá: Pryč s klimatickou změnou!

Tento rok jsme zažili nejteplejší květen v zaznamenaných dejinách a zároveň atmosféra překonala kritickou hladinu 400 jednotek CO2 na 1 milion. Proč tedy stále používáme nejasný termín "klimatická změna"?

5.7.2014 v 17:28 | Karma: 11,28 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik