PizzaGate, část druhá: Kdo může za první výstřel?

4. prosince se muž motivovaný amatérským vyšetřováním aféry PizzaGate vydal do restaurace Comet Ping Pong ve Washingtonu a vystřelil po jednom ze zaměstnanců.

Nezodpovědnost a pokrytectví, utajování a cenzura - to jsou hlavní rysy veřejné debaty o tom, zda si podezření Johna Podesty z pedofilie zaslouží oficiální vyšetřování. Vzhledem k tomu, jak velký je o PizzaGate zájem (a objemu výhružných dopisů adresovaných lidem podezřelým z pedofilie) bylo jasné, že dříve či později k něčemu podobnému muselo dojít.

Klíčová úvaha: Nakolik nesou vinu za první výstřel "konspirační teoretici" a nakolik ti, kdo se snaží všechny informace o PizzaGate cenzurovat a zuřivě přesvědčit veřejnost, že není potřeba zahájit oficiální vyšetřování?

Varování, že pokud se téma nedočká skutečného prošetření, někteří jednotlivci vezmou "spravedlnost" do vlastních rukou, zaznívají už od prvního dne. Celá situace teď začíná připomínat špatný vtip, protože podle tradičních médií je PizzaGate na jednu stranu naprostá fraška a podvod, na druhou stranu fenomén dostatečně mocný a skutečný, aby motivoval slabomyslné jedince k útokům na podezřelé osoby a podniky... Snaha o šíření povědomí o probíhající cenzuře a omezování svobody slova pokračuje s novou silou. I kdyby se nakonec ukázalo, že celý skandál PizzaGate je jenom jedna velká trollovací kampaň a o žádnou pedofili nešlo, už teď se zásadně změnil přístup veřejnosti k informacím.

Zajímavý vývoj má například debata o původu Podestových e-mailů: Většina odborníků doposud střízlivě tvrdí, že ačkoliv původní zdroj nebude možné určit nikdy, pravděpodobně jde o člověka pracujícího uvnitř demokratické strany. Mnoho amerických politických komentátorů a osobností dává uvolnění e-mailů za vinu zdánlivě všehoschopným "ruským hackerům", ale několik odborníků naopak trvá na tom, že e-maily získala a poskytla některá z amerických bezpečnostních složek. I když tedy zatím nevidíme žádné jasné důkazy a nezačalo oficiální vyšetřování, PizzaGate motivuje další a další hackery a soukromé vyšetřovatele, čímž pomalu vytahuje na světlo vztahy a informační proudy, o které by se možná veřejnost (nebýt šokujících náznaků probíhající pedofilie) nezajímala.

Autor: Sebastian Chum | úterý 6.12.2016 18:34 | karma článku: 12,41 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Sebastian Chum

Jehovisté jsou zhoubná sekta

28.3.2017 v 12:35 | Karma: 26,13

Sebastian Chum

Strojová inteligence a singularita

23.2.2017 v 14:24 | Karma: 12,11
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik