Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavé. Čas od času je potřeba obrátit pyramidu na špičku, abychom se zbavili parazitů na jejím vrcholu. Myslím, že takový čas již nastal R^

0 1
možnosti

Střední třídu chápu - částečně, ale ne zanedbatelně - že jsou to vlastníci "výrobních prostředků". Např. Jižní Korea je velmi úspěšná, ale tato část "střední třídy" se zmenšuje - 10 chaebolů ovládíá 80% Koreje. Takže posilování střední třídy (nemyslím bílé límečky) může být v souvislosti s vývojem výroby, produktivity, globalizace iluzorní. Prostě svět touto cestou nepůjde.

1 0
možnosti

Je potřeba aby lidi pocítili znova to co jsou hodnoty. Dnes je vše pomalu zadarmo všichni mají všechno a nic. U nás je smrtící rovnostářství a běda když někdo převyšuje.

0 0
možnosti

jaké hodnoty? co si pod tím pojmem představujete?

0 0
možnosti

Postačí jedna věc, přestat se montovat a převychovávat společnost. Dnešní stav společnosti je vlastně vyvrcholením jednoho věku jež započal v 19 století tzv. Eugenikou.

Minulé století bylo stoletím inženýrství, ať ideologických, totalitních, humanistických, náboženských atd. Výsledek je kolem nás a dvě  světové války a jedna studená. 

Je nejdříve pochopit vlastně smysl a cestu samotné společnosti, jež je vlastně rozdílná od cesty jedince. Říká se tomu společenská biodiverzita a společenský ekosystém. 

Je potřeba říci i ono B, lidská osobnost není tu od narození, ale vzniká postupně a potřebuje různorodé podněty tak aby si vytvořila vzory, programy a chování, jinak řečeno charakter. Za C společnost je složena z duševně netvůrčí většiny jež je na instinktivní a sociální platformě a její smysl je evoluce a udržení našeho druhu v drsných podmínkách naší planety a nelítostného etnického soupeření.

Když tohle pochopíme a pochopíme, že zde u nás byla od roku 1938 cílená genocida na inteligenci ve všech oborech a postech ve společnosti a od roku 1948 doslovná likvidace, tak rok 1989 není kouzelný aby vrátil onu  společenskou biodiverzitu založenou na nerovnováze podmínek, potenciálu charakterů jedinců a udržení společnosti v určitém postavení vůči dalším a udržení vůči přírodním podmínkám.

Zdravá společnost má samoregulaci a je setrvačná. Lidský jedinec má tendenci v dostatku tíhnout ke stagnaci. Pak je tu daň společnosti, kdy nám něco dává a něco žádá. My jsme si vymysleli mýtus humanismu, který nás teď drtí.  Poslední věc každá společnost podléhá cyklům vývoje a její vývoj není konstantní a lineární. Většinu cyklus začíná z ponaučením z poslední krize, jež vytvoří potenciál a soubor hodnot a obnovení hodnot, ty jsou pak vtěleny třeba do ústavy. Poslední cyklus začal v roce 1945, krize v 60 letech, a určité obnovení v 90 letech.

1 0
možnosti

J37a79n 83R63á30ž

19. 12. 2013 17:36

Vekeré úvahy o dalším vývoji v intencích dosavadního sociologicko-politologického uvažování, které vychází z historického vývoje  euroatlantické civilizace, jsou k ničemu.  Nikdy v celé historii nebyla naše civlizace zasažena tak reálnou hrozbou zániku, jako je tak v současnosti. A můžeme si za to sami!

1) Vliv naší civlizace na  světové dění (ekonomika a politika)  se snižuje a nebude dlouho trvat a stane se bezvýznamnou. To znamená, že život v našich teritoriích ovládnou společenské  i politické prvky, na které se budeme jen obtížně adaptovat a už vůbec ne s pomocí politicko sociálních schémat, které dosud používáme.

2) Populační boom, ( za následujícíh padesát let se počet obyvatel země ztrojnásobí) , který je bez pandemie nebo ničivé světové války nebyhnutelný, postaví před obyvatele všech "tradičních" zemí otázky, na které z pozice konzervativní politologie i sociologie nebudou schopni najít odpověď.

3)Když budeme neustále vytěsňovat z našeho uvažování skutečné hrozby, které  naší civilizaci hrozí a budeme neustále jen uvažovat ve schématech pro důležitou většinu světa nepochopitelných a naprosto nezajímavých  (pravice, levice, třídní společnost, lidská práva, demokracie a pod.), budeme jen pasivně přihlížet našemu zániku.

1 0
možnosti
Foto

Obávám se , že t.zv. stř.tř. ve skutečnosti neexistuje. Blíží se jí část st. zaměstnanců a část OSVČ. Jak by měla sama sebe obnovit je spíš toliko teorie a navíc systém tak není a asi dost dobře nemůže ani být nastaven.:-/

0 0
možnosti
Foto

Uvažujete o společnosti ve dvou geometrických útvarech, vždy však tvořících jeden celek.

Já se však domnívám, že je ve velmi pokročilém stádiu proces rozdělení společnosti  a obě oddělující se části spojuje jen velmi tenká spojnice. Pokud již nedošlo k rozdělení, tak (zatím) přetrvávající spojnice je v podstatě jen různorodá, nehomogenní sestava, je svou podstatou nespojující, jen historicky dožívající. I tato šíje mezi oběma pevninami je odsouzena k rozdělení a připojení se k jednomu z vytvořených celků.

Neprobíhá to jen v rovině ideálů, ale i v rovině materiální, společenské a ve výsledku zřejmě i teritoriální, což způsobuje globální nerovnováhu směřující k dramatickému střetu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik