Diskuse

Proti fanatickému Islámu prohráváme kvůli duchovnímu pokrytectví

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J82a35n 77R91á35ž

17. 1. 2017 13:26

Až je mi autora líto, jaký má v hlavě zmatek.Je to obvyklé u lidí, jejichž představy o jakési odideologizované universální morálce, se dostávají do konfliktu s realitou.

Pro euroatlantickou civilizací se staly před staletími universálními morálními hodnotami, které jsou obsaženy v Desateru. A jejich dodržování je ověřenou podstatou bezkonfliktního mezilidského soužití. A popírat to jen z důvodu, že tato pravidla mají původ v ideologii židovsko-křesťanské, je výrazem chaosu, ve kterém se nachází většina evropské liberální Inteligence. Nazývat tento chaos bojem proti duchovnímu pokrytectví, je ryzí pokrytectví.

1 3
možnosti
Foto

O universální morálce nemám iluze, pane Ráž, to mě podceňujete!

Desatero si myslíte, že je skutečně nějak zásadní text, kromě idealizované každodenní podoby? Vždyť jsou to principy známé už z Mesopotámie, stačí se podívat na greko-buddhistický svět nebo Čínu a najdeme je ve stejné podobě.

Měl byste se podívat na význam slova chaos, doporučuji teorii systémů a komplexity (black swan effect, procesní filosofie). Posunuli jsme se v myšlení o mnohem víc, než kolik váš příspěvek naznačuje.

Přijde mi, že jste mi sebral možnost vidět v abrahámské tradici i něco pozitivního. Četl jste něco z Nag Hammádí?

3 0
možnosti

Podle pana Chuma je návrat ke křesťanským hodnotám sebevražedná hloupost. Jenže tato "hloupost" funguje proti Islámu už od jeho vzniku. Rozhodující bitvy s islámskými vojsky byly od Franků, Španělů, křižáků ve svaté zemi po Lepanto a Vídeň 1683 byly vítězstvím nejen zbraní, ale také víry i obnovené mravnosti.

1 0
možnosti
Foto

Rozhodující války proti Islámu nevedli křesťané, ale Tengristé.

1 0
možnosti
Foto

Křesťanskéhodnoty mají v sobě i ateisté, je to soubor postojů k životu, k zákonům, kevztahům mužů a žen

1 0
možnosti
Foto

A nemají v sobě ateisté spíše hodnoty všeobecného humanismu, tak jak se na této planetě vyvinuly s přispěním různých kultur? Nebo je snad křesťanství jediný myšlenkový směr, který objevil, že zabití, krádež nebo smilstvo jsou morálně zavrženíhodné?

4 0
možnosti
Foto

Judaismus vychází z pěti knih Mojžíšových, které jsou obsahem bible, které vznikla 1600 let a psalo ji čtyřicet autorů. Křesťané se řídí evangeliem a to evangelia Jana, Marka, Matouše, Lukáše, která vychází z Bible - Starý zákon a evangelia jsou Nový zákon. Koránnení zcela srovnatelný s Biblí ani obsahem ani s formou. Korán dal dohromady Muhammad a který byl zejména politický a vojenský představitel, a obsah koránuproto odpovídá jeho aktuální situaci a potřebám, i když některé věci v koránu vychází z Bible.Jak judaismus, tak křesťanství zejména učí k lásce k bližnímu a to se rozhodně nedá říct o koránu. To je rozdíl mezi těmito náboženstvími.

1 0
možnosti
Foto

Islám také zní při prvním studiu jako láskyplné náboženství, ostatně stačí se podívat na Sufismus a bohatství tamní tradice se vyrovnává čemukoliv, s čím přišli křesťané. Bohužel, "naše" křesťanství nám dává v tomto ohledu klapky na očích.

1 0
možnosti
Foto

R^ani jedno nenabízí to čeho je dnešnímu světu třeba a jak se ukazuje i ty nejhezčí myšlenky se dají zneužít a překroutit

2 0
možnosti

Jak víte nabízí se už tak přes 40 let multikulturní vize pro lidskou společnost.

0 0
možnosti

pisete, ze

"Většina věřících je nedostatečně informována o historii a duchovních základech své víry"

co je iste pravdive. Ale ani vy nie informovani o historii a duchovných základoch krestanstva. Skuste si precitat styri evanjelia - male knizocky, ktore precitate za hodinu - dve. To su duchovne zaklady krestanstva.

1 0
možnosti
Foto

Podle koho, pane Krchnák?

Existují křesťané, pro které jsou to lži a důkaz boží zvůle.

1 4
možnosti

Pokud se pokusíte opravdu poctivě porovnat křesťanství a islám, tak nikdy nemůžete prohlásit, že mezi oběma náboženstvími "vede přímá spojitost" a že mají "hluboké a hnusné společné základy". To je spíše výrazem hluboké neznalosti. Celková koncepce křesťanství je téměř doslovným protipólem celkové koncepce islámu.

Zmínil jste téma obřízky. Mužskou obřízku lze obhájit i zdravotními důvody, proto se také hojně provádí i bez náboženských základů. Ženská obřízka, má však výhradně náboženský základ a i když přímo nevychází z islámu, v islámu se hojně praktikuje právě v souladu s postavením ženy v islámu.

Vy tvrdíte, že věřící se snaží hledat ve víře "pevné základy stále zoufaleji". A co když je to právě naopak? Co když právě víra umožňuje ve složitém světě najít pevné základy? Já se například považuji za křesťana a ve vědě nevidím vůbec žádné ohrožení víry. Právě naopak - kosmologie a genetika je pro mne úžasným vhledem do Božího díla.

Píšete o utrpení. Utrpení je součástí lidského života ať se Vám to líbí nebo ne. Ale utrpení není podstatou křesťanství. Podstatou křesťanství je evangelium, tedy česky "dobrá zvěst". Budu-li citovat našeho předního biblistu Jana Hellera, tak "trpět není povinností křesťana". Křesťanství je o překonání utrpení a jeho zabraňování, nikoli podléhání utrpení.

Píšete o "spirituálním vyhladovění". A teď řeknete upřímně - provází to "spirituální vyhladovění" spíše názory odlišné od toho Vašeho a nebo naopak - velmi podobné tomu Vašemu?

Nejnázornější je ten Váš závěrečný odstavec. Hypoteticky připouštíte existenci Boha, ale označujete ho výrazem "sadistický šílenec nebo běsnící zvíře". Jinak řečeno - spíše s Bohem bojujete, než abyste ho považoval za "odklizeného".

Také byste si měl uvědomit, že "schopnost páchat zlo" není vyhrazena pouze pro náboženství. Největší lidské katastrofy se zrodily z ideologických celků, které si zvolily cestu úplného vytěsnění Boha.

3 0
možnosti
Foto

Už jenom to, jak píšete o obřízce, pane Svoboda, je pro mě dost hrůzostrašné. Nejde mi o medicínský názor na obřízku (jakýkoliv efekt se současnou úrovní hygieny je zanedbatelný), jde mi o ten základní princip jejího prosazování a obhajování. Zvlášť u nezletilých je to zvěrstvo, to snad uznáte sám. Jde mi o právo na sebeurčení.

Ostatní, co píšete, se dá stejně lehce rozporovat, jako se snažíte rozporovat mou pozici. To je v duchovních otázkách normální.

Naše doba je svou komplexitou naopak velmi jednoduchá, stačí do svého života pustit trochu chaosu a nicoty (což jsou pro vás předpokládám sprostá slova plná nelidskosti a krutosti).

O kterých celcích, které vytěsnily boha, se snažíte psát? Snad ne zase nacismus, komunismus, dominionismus a další totalitní ideologie? To jste si nevšiml jejich spirituálních metod a neustálých odkazů na boha?

1 2
možnosti

Ode mne byste to nevzal. Tak snad takhle a snad někdy.

https://www.youtube.com/watch?v=nng3a-sJGcI

1 0
možnosti
Foto

Štěstí na kněze máte.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavá úvaha R^

2 0
možnosti

Židovsko-křesťanské kořeny odmítáte. Dobrá. A co za to?

:-)

1 0
možnosti
Foto

To není otázka výměny:)

1 0
možnosti