Nezařazené

Sebastian Chum

Cesty k nové veřejné debatě: Mýty západní kontrakultury

V mnoha ohledech je velkou výhodou západní civilizace to, že aktivně nepotírá kritiku a protinázory, což jí dává obrovskou výhodu oproti méně svobodným společnostem. Bohužel v posledních letech tuto schopnost vnímat komentáře zevnitř, ať už jsou jakkoliv nepříjemné nebo neinformované, pomalu ztrácíme. V tomto článku se proto chci zamyslet nad tím, jakou chybu možná dělají samotní kritici a oponenti uvnitř Západu, kteří často upozorňují na vážná a důležitá témata, ale nedaří se jim formulovat své výhrady tak, aby jim byla věnována náležitá pozornost. Až příliš často totiž lidé berou kritiku jako zradu a palbu do vlastních řad, podezřívají komentátory a kritiky z arogance, pokrytectví, neusměrněného bourání tradic nebo jednoduše zoufalství z vlastní životní situace. V čem tedy dělají důležité vnitřní hlasy chybu?

22.6.2014 v 14:30 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 941 | Diskuse

Sebastian Chum

Globální oteplování? Část první: Nebuďme hloupí!

Tématu klimatické změny (globální oteplování) se věnuji od roku 2008, kdy jsem o něm jako redaktor internetového portálu ČT24 psal jeden ze svých prvních článků. Od té doby se toho na situaci moc nezměnilo, stále jde v některých kruzích o kontroverzní téma, širokou veřejností buď ignorované, nebo nepochopené, některými skupinami lidí naopak "spolknuté i s navijákem". Rád bych se dnes ke globálnímu oteplování po letech opět vrátil, protože v této oblasti došlo k mnoha zajímavým posunům a objevům.

10.6.2014 v 17:45 | Karma článku: 25.18 | Přečteno: 5126 | Diskuse

Sebastian Chum

Temný kout pracovního trhu, část druhá: "Chce to dávku humanismu."

Situace, kterou popsal můj kamarád v první části článku, je podle mého názoru mnohem hlubší a širší problém, než si jsme ochotni přiznat. Nejde totiž jen o současnou kvalitu života lidí, kteří se do takové situace dostanou - jde i o jejich děti, vrstevníky jejich dětí (tedy naše děti) a v neposlední řadě skrze řetězovou reakci kulturních procesů i o kvalitu života nás všech. Rozplést, co znamená že něco takového necháváme bujet a rozvíjet se kdesi ve škvírách a v zákoutích naší společnosti, je na první pohled téma velmi podobné tématu menšin, závislostí, korupce a nezaměstnanosti. Problém kvality života pracujících lidí je ale ve své složitosti o něco dál, protože se netýká jen nedostatku respektu nebo empatie ve společnosti, nejde o jakousi temnou stránku, kterou lze řešit populistickými zákony nebo kampaněmi. Mluvíme totiž o lidech, kteří jsou "kandidáty členství ve společnosti", plnohodnotnými občany, kteří nejsou stigmatizováni o nic víc, než každý z nás. Nelze na ně jednoduše ukázat prstem a říct, že by měl existovat jakýsi ochranný úřad nebo komplexní řešení jejich "otázky", protože takové řešení by se muselo týkat každého člověka, účastnícího se struktury společnosti. V podstatě se dá řici, že lidé v koloběhu dočasných a neeticky řízených pracovních pozic jsou první ukázkou toho, že s naším západním systémem skutečně není něco v pořádku. Nejde o dílčí symptom, jako v případě nezaměstnaných, ale o aktivní chybu systému - systému pracujícího proti lidem, kteří se ho chtějí smysluplně účastnit. I proto si myslím, že téma kvality života pracujících je pro nás zásadním poučením a varovným znamením, protože zasahuje ty, které chceme mít "na své straně" a ty, které bychom v podstatě neměli být nuceni řešit jako "problematickou část populace".

22.5.2014 v 13:30 | Karma článku: 21.52 | Přečteno: 2768 | Diskuse

Sebastian Chum

Temný kout pracovního trhu, část první: "Tak to prostě chodí."

O tom, jaké jsou pracovní podmínky ve třetím světě, se toho všude dočteme dost. Neradi ale slyšíme, že pracovní trh se rozpadá i u nás. Sice nenápadně, odspodu a pozvolna, ale s o to silnější setrvačností a krutějšími dopady pro ty, kdo se do zdánlivě nekonečného cyklu krátkodobých smluv a šedých pracovních agentur dostanou. Nedávno jsem zjistil, že se tento systém zakousl i do lidí v mém okolí, takže součástí tohoto článku je i osobní výpověď jednoho z nich, kamaráda který minulou vánoční sezonu pracoval ve skladech společnosti Amazon. S tímto článkem bojuji už déle než měsíc a odkládám kvůli němu reakci na složitou situaci na Ukrajině, protože jde o jeden z nejsložitějších článků, které jsem kdy napsal - doporučuji čtenáři přečíst si mé předchozí články, aby pochopil z jakých názorových pozic vycházím, a že se nesnažím napsat Dickensovsky kýčovitou "zprávu o krutém osudu méně šťastných", ani křečovitě levicovou agitku. Jak jen to jde, držím se i nadále co nejpřímějšího humanismu a důrazu na celospolečenské dopady určitého fenoménu a jeho složitý vliv na kvalitu života nás všech.

16.5.2014 v 15:55 | Karma článku: 45.34 | Přečteno: 26687 | Diskuse

Sebastian Chum

Orwell už nestačí a na trůn usedl "slepý démon"

Turecká novinářka Zeynep Tufekci v článku shrnula své zkušenosti z nedávných demonstrací a navrhuje, abychom na příkladu často citované Orwellovy knihy 1984 zkusili ukázat, jak se naše společnost posunula směrem k novému druhu dystopie, dosud v literatuře nepopsanému. Článek se v mnohém trefil do mých vlastních úvah, čímž mě inspiroval k završení a propojení série článků z poslední doby (na některé odkazuji přímo).

25.2.2014 v 17:45 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 2756 | Diskuse

Sebastian Chum

Russell Brand: Provokatér, nebo další důležitý hlas?

Ke konci minulého roku vystoupil v televizi mladý muž s kudrnatými černými vlasy, komik který dlouhá léta bojoval s drogovou závislostí, moderátor a kdysi také celebrita, kterou většina kontrakulturních komentátorů považovala za úkaz nastupujícího úpadku. V interview s Billem Paxmanem z BBC, které sbírá na YouTube miliony shlédnutí, se otevřeně vyjádřil k rozpadu hodnot a nutnosti dramatické změny vnímání světa a naší role v něm. Zanechal jen hořkou pachuť zvýrazněnou ohnivým egem, nebo je jednou z mnoha veřejných osobností, které se skutečně snaží pomoci nástupu humánnější a smysluplnější budoucnosti?

11.2.2014 v 16:32 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 696 | Diskuse

Sebastian Chum

Public relations jako propaganda - dědictví jednoho muže?

Z několika zdrojů se ke mně v posledních měsících dostávají zprávy o kontroverzním "zakladateli moderní propagandy" jménem Edward Louis Bernays, narozeném v Rakousku roku 1891. Byl jmenován jedním ze 100 nejvlivnějších Američanů dvacátého století a podle mnoha lidí je naše kultura dodnes formována jeho názory na povahu člověka. Rád bych se v tomto článku podíval na Bernaysovo dědictví blíže a pokusil se rozhodnout který z pohledů na jeho osobu je důležitější: Šlo o vrcholného manipulátora bez důvěry ve svobodu, nebo prostě o geniálního prvního marketéra?

18.1.2014 v 19:30 | Karma článku: 16.22 | Přečteno: 1096 | Diskuse

Sebastian Chum

Několik otázek pro Zelené

Zelení jsou pro mě na hranici mezi "starými" a "novými" stranami, protože základy jejich vize by podle mého názoru měly být součástí programu každé politické strany. Rozhodl jsem se trochu si situaci vyjasnit a položit předsedovi Ondřeji Liškovi několik otázek.

17.1.2014 v 0:00 | Karma článku: 9.16 | Přečteno: 660 | Diskuse

Sebastian Chum

Několik otázek pro Piráty

K myšlenkám Pirátů mám v principu velmi blízko, ale mnohé věci bych si rád vyjasnil. Věřím, že v podobné situaci je hodně dalších lidí a tudíž jsem místopředsedovi Mikuláši Ferjenčíkovi poslal otázky, které by mi mohly pomoci rozhodnout, jak se k Pirátům postavit.

10.1.2014 v 0:00 | Karma článku: 18.75 | Přečteno: 2215 | Diskuse

Sebastian Chum

Několik otázek pro Voice of Anarchopacifism

Jako další na mé otázky odpověděli lidé z anarchopacifistické komunity, jejíž aktivity jsem dosud pozoroval z dálky a překvapilo mne, jak smysluplně v dnešním světě vyznívají.

9.1.2014 v 0:00 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 1078 | Diskuse

Sebastian Chum

Feudálové ze Silicon Valley, jedna z děsivějších podob budoucnosti

Zní to možná neuvěřitelně, ale známé Křemíkové údolí je opravdu špatné místo k životu... pokud tedy nepatříte mezi vrcholové zaměstnance některé ze známých IT firem. Z výsledků průzkumů kvality života v tomto dlouholetém centru inovací a nových myšlenek mě zamrazilo, protože jsem ho vždy považoval za světlý bod a jakousi modelovou naději pro vývoj lidstva. Za posledních 10 let ale došlo k zásadnímu zhoršení a pokud se Silicon Valley považuje za živoucí experiment a ukázku toho, jak by mohla vypadat budoucnost založená na informačních technologiích, v současnosti jde spíše o odstrašující příklad.

23.12.2013 v 15:35 | Karma článku: 21.75 | Přečteno: 1615 | Diskuse

Sebastian Chum

Další článek o nebezpečí materialismu

Ke konci roku se vždy vyrojí stovky článků varujících před nezdravým dopadem materialismu a lidské obsese vlastnictvím. Tento text není jiný, protože má stejně jednoduché poselství a obsahuje pravděpodobně stále stejné kritiky a výzvy. Pokud tedy ještě zvládnete jedno další pojednání na klasické téma, vítejte u mojí verze: Materialismus už podle mého názoru není jen roztomile ničivým hýřením, ale zhmotněním zcela zásadního nedostatku lidskosti.

20.12.2013 v 15:20 | Karma článku: 22.10 | Přečteno: 4024 | Diskuse

Sebastian Chum

Proč si myslím, že je potřeba obnovit střední třídu?

Myslím si, že směřujeme ke stále vyššímu rozdílu v kvalitě života jednotlivých vrstev společnosti. Různých řešení máme k dispozici mnoho, ale podle čeho je můžeme porovnávat? David Brin, jeden z mých oblíbených spisovatelů a komentátorů, vidí toto měřítko jednoduše: Bere určitý návrh řešení nerovnosti v potaz i to, jak ovlivní zdravou podnikavost ve společnosti? Cílem by nemělo být pouhé sevření pověstných společenských nůžek, ale i růst lidské zvědavosti a schopnosti inovace. Populistické dělení na "neužitečné a nepřizpůsobivé příživníky" na straně jedné a "zodpovědné a tvrdě pracující občany" přitom podle mého názoru není na místě.

19.12.2013 v 16:23 | Karma článku: 17.29 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Sebastian Chum

Několik otázek pro Svobodné

Radim Smetka, místopředseda Svobodných, souhlasil s poskytnutím odpovědí na některé mé otázky. Ačkoliv nejsem jejich voličem, Svobodní mě velmi zajímají: Rád totiž vidím rostoucí zájem voličů o další stranu v liberální části politického spektra, které vnímám jako pro českou společnost zcela zásadní. Odpovědi pana Smetky mi pomohly si mnohé názory vyjasnit a doufám že stejně tak pomůžou i vám.

18.12.2013 v 13:13 | Karma článku: 31.71 | Přečteno: 2211 | Diskuse

Sebastian Chum

Jak je to tedy s tou meditací?

Kolem meditace se ochomýtám už několik let jako pozorovatel. Podobně jako u většiny "velkých témat" jsem se nejdříve pokusil zjistit co nejvíce informací z co nejvíce zdrojů, než abych se do celé věci vrhnul po hlavě. Po teoretické přípravě jsem v posledních několika měsících začal meditaci opatrně a kontrolovaně praktikovat. Rád bych zde představil svůj názor, doporučení, zmínil některé zajímavé výzkumy a nakonec také vysvětlil, proč je podle mě dobré s meditací začít, ať jste kdokoliv.

28.11.2013 v 11:30 | Karma článku: 25.63 | Přečteno: 2800 | Diskuse

Sebastian Chum

Volání po citlivé změně kultury

Tento článek je výsledkem mnoha let úvah a debat, bohužel je ale téma stále hodně divoké a "neučesané", proto prosím čtenáře o trpělivost. Pomalu si začínáme uvědomovat, že náš způsob života je i přes významné technologické skoky stále určován silami, které jsou z velké části mimo naši kontrolu. Přesouvají se přitom z prostředí vnějšího, tedy z přírody a okolí, do oblastí veskrze lidských: Ať už jde o rozhodování a sebepojetí, motivaci nebo schopnost přizpůsobit se novým podmínkám, právě tyto vnitřní vlivy jsou tím nezásadnějším, co určuje kvalitu lidského života v rozvinutém světě. Přestože jsme dokázali úspěšně zabojovat s množstvím nemocí, prodloužili délku života, začali zkoumat vesmír do nebývalých hloubek a propojili lidstvo informační sítí, stále nám něco uniká.

19.11.2013 v 14:40 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Sebastian Chum

Opouští nás demokracie?

Stále častěji se objevují hlasy, v čele s politologem a sociologem Colinem Crouchem, které mluví o postupném oslabování demokracie a nástupu takzvané post-demokracie. Ačkoliv nikdy nebylo více fungujících demokratických institucí, ve výsledku jde o bezzubé mediální masky, v podstatě zcela odříznuté od míst, kde dochází ke skutečnému rozhodování a formování odpovědí na veřejné otázky. Je tedy naše demokracie jen povrchní záminkou a divadlem skutečné moci?

16.11.2013 v 15:40 | Karma článku: 16.71 | Přečteno: 1038 | Diskuse

Sebastian Chum

Současné generace X, Y a Z - krátké seznámení

V průběhu 20. století dochází k nebývalému rozvoji industrializace, modernizace, westernizace, nacionalizace a dalších "-zací" a s ním i stále silnějšímu a jasnějšímu vymezení jednotlivých generací. V tomto článku se pokusím přiblížit fenomén kulturních generací a navrhnout, co znamená pro současnost i budoucnost. Rozdíly mezi generacemi se stále více prohlubují, takže v současnosti svět sdílí několik zásadně odlišných generací a nebylo nikdy zajímavější a důležitější se problematice generací věnovat. Jak si můžeme mezigeneračně lépe rozumět a navzájem se poučit do budoucna?

12.11.2013 v 14:00 | Karma článku: 38.96 | Přečteno: 61154 | Diskuse

Sebastian Chum

10 nejzásadnějších témat, o kterých by každý měl vědět víc

Vydal jsem se na cestu internetem a pečlivě spojil všechny veřejně dostupné varovné publikace a články, shrnující překážky a výzvy pro lidstvo na začátku 21. století. Seřadil jsem je podle priorit a zajímá mne váš názor. Doporučuji každému, aby se na každé téma sám rozletěl infosférou a našel kolik jen zdrojů a názorů může - váš nazor je určitě důležitější, než shrnutí o které jsem se pokusil já...

9.11.2013 v 19:09 | Karma článku: 18.82 | Přečteno: 1290 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4054

_