Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Public relations jako propaganda - dědictví jednoho muže?

Z několika zdrojů se ke mně v posledních měsících dostávají zprávy o kontroverzním "zakladateli moderní propagandy" jménem Edward Louis Bernays, narozeném v Rakousku roku 1891. Byl jmenován jedním ze 100 nejvlivnějších Američanů dvacátého století a podle mnoha lidí je naše kultura dodnes formována jeho názory na povahu člověka. Rád bych se v tomto článku podíval na Bernaysovo dědictví blíže a pokusil se rozhodnout který z pohledů na jeho osobu je důležitější: Šlo o vrcholného manipulátora bez důvěry ve svobodu, nebo prostě o geniálního prvního marketéra?

K většině lidí, kteří přímo nestudují marketing, se jméno Bernays dostalo díky kultovnímu dokumentu Adama Curtise jménem The Century of the Self, který vřele doporučuji. Poskytuje pohled na 20. století jako na éru, která dala novými technologiemi a ideologiemi důraz na roli jednotlivce ve společnosti v dobrém i ve zlém a jejíž dopady na lidstvo budeme cítit ještě daleko v budoucnosti. Zásadní pro mě byla ale až Bernaysova knížka Propaganda, jejíž obsah lze vysvětlovat mnoha způsoby a vůbec se nedivím, že v ní tolik lidí zahlédlo první záblesk nesmiřitelně dystopického konzumního modelu civilizace.
    Záporné reakce vyvolává kniha nejen svým názvem: Bernays se v ní netají názorem, podle kterého je bezpodmínečně nutné spravovat společnost tak, aby se minimalizoval dopad stádního instinktu. Demokracie je podle něj skvělý správní systém, ke kterému se ale nesmí dostat "obyčejná většina", protože by se pak celospolečensky projevily ty nejhorší a nejpřízemnější lidské touhy a instinkty. Z jeho názorů a teorií je cítit pragmatické elitářství a pokrytectví, přehnaný důraz na osvícenost vyšších vrstev společnosti a mezi řádky vykukuje odsouzení vůči komukoliv, kdo se nedokáže zapojit do již existujícího systému a tudíž si svůj osud zaslouží, ať už je jakkoliv krutý.
    Myšlenkově Bernays vychází z psychologie davu, Pavlovových výzkumů a z psychoanalytických studií Sigmunda Freuda, které prý jako první přivezl do Ameriky s účelem udělat z nich nástroj vhodný pro politické spravování země. V jeho textech je možno později vycítit i přímou inspiraci Josefem Goebbelsem, ale osobně bych tak daleko nezacházel. Nejblíže měl Bernays k Freudovým myšlenkám, protože byl Freudovým synovcem. Právě v těchto skutečnostech a rozporech většina kritiků vidí záhadu Bernaysových plánů, protože ačkoliv je Freud v odborném světě stále kontroverzní postavou, díky Bernaysovi jsou jeho teorie pravděpodobně praktikovány a aplikovány plošně a bez vědomí občanů.
    Bernays svůj přístup nazýval "engineering of consent", tedy něco jako "techniky vytváření souhlasu". Tvrdil, že skrze manipulaci podvědomými touhami a potřebami lidí lze usměrňovat jejich chování a dosahovat politických a ekonomických cílů. Díky tomu, že odhalil metody ovlivňování kultury, mohl dosud nevídaně propojit svět průmyslu a politiky, nabízet konkrétní řešení velkých otázek a položit základní kameny souhry marketingu a médií. Slavně své cíle shrnul takto: "Cílem marketingu není přímá manipulace, ale hledání lidských potřeb a navrhování takových způsobů jejich naplňování, aby se lidé neobešli bez vámi navrhovaného řešení."
Pro kontext popíšu některé ukázky Bernaysovy práce
- Cigarety pro ženy: Ve dvacátých letech byla cigareta v ruce ženy považována za něco pohoršujícího. Bernays pracoval pro tabákovou společnost a jeho úkolem bylo tuto situaci změnit. Informoval média, že na pochodu za práva žen několik aktivistek zapálí "pochodně svobody". V domluvenou chvíli si během pochodu několik modelek dramaticky zapálilo cigaretu a reklamní kampaň založená na vizi cigaret jako mužského symbolu (cynicky se vezoucí na boji za ženská práva) mohla začít.
- Nejameričtější vejce a slanina: Během zakázky pro velký potravinářský koncern přišel Bernays s řešením, jak na stůl Američanů dostat co nejvíce vajec a slaniny. Založil tak známý fenomén "Nezávislého odborníka" neboli "Hlasu v obleku", protože založil fiktivní skupinu odborníků a nechal její zástupce veřejně vychvalovat kombinaci vejcí a slaniny na snídani jako nejvhodnější výživové kombinace.
- Melodramatický strach z komunismu jako politický nástroj: Bernays prý stál i u zrodu manipulativního vyvolávání strachu z "Rudé hrozby". V rámci různých politických kampaní doporučoval využívat Freudovy teorie k tomu, aby v lidech řečníci vyvolávali až iracionálně silný strach ze zdánlivě nezastavitelného rozrůstání komunismu. Podobné z dnešního hlediska až směšně emocionálně zabarvené metody zacílení Freudem předpovídaného principu Thanatos vůči vnějšímu nepříteli a principu Eros vůči své skupině-národu používali i nacističtí manipulátoři. Model, který k tomu Bernays vypracoval, vydržel americkým politikům až do pádu Sovětského svazu.
- Fluorizace vody jako stroj na peníze: Na zakázku pomohl Bernays zavést i fluorizaci pitné vody, kdy dal dohromady velké těžařské koncerny a zpracovatele chemických látek s Americkou asociaci dentistů. Za fluorizací tedy primárně nestojí skutečný zájem o zdraví, ale především promyšlená ziskuchtivá kampaň. Tento dodnes kontroverzní krok měl v té době jediný cíl, a totiž přinést investorům co nejvíce peněz.
Shrnutí mého pohledu:
Bernays z mého hlediska dělá stejnou chybu, jako mnozí "osvícení" manipulátoři: Rozhodl se lidem zatajit jejich temnou stránku (v tomto případě psychologii davů) a tím způsobil podle mého názoru více škody, než užitku. Opatrně upozornit na problémy a výzvy přímo je myslím lepší, než s nimi zacházet jako s něčím, co má být udržováno kdesi pod povrchem a kolem čeho bychom měli jako společnost chodit po špičkách. V Bernaysových myšlenkách je cítit na prvním místě cíl tuto lidskou stránku zpeněžit, na druhém místě usměrnit pro vlastní vizi uspořádání společnosti.
    Mnoho autorů a biografů také vysvětluje, že Bernaysovy metody daly vzniknout popkultuře jakožto reakci na rostoucí kvalitu a trvanlivost produktů. Když se totiž po druhé světové válce začaly v Americe zvedat příjmy a zrychloval se technický pokrok, lidé přestali mít potřebu kupovat stále nové a nové produkty - kvalitativní úroveň hmotné kultury společně se samostatnou a schopnou střední třídou způsobily, že mnoho obchodních plánů zůstalo bez odezvy ze strany zákazníků. Popkultura tedy vznikla jako jakýsi motor prodejů, postavený na "popularitě" a zákazníkově vizi sebe sama. Přestalo jít o kvalitu zboží a důraz začal být kladen na jeho módnost a schopnost utvrdit status člověka ve společnosti. Nejzajímavější je na popkultuře právě její propojení s průmyslem a politikou, které ji díky médiím staví nad ostatní projevy kultury.
    Dosud byla kvalita a status propojeny, ale se vznikem popkultury (celého komplexu různých modelů stravování, zábavy, koníčků, oblékání, cestování a bydlení určených pro každou vrstvu společnosti) šlo hromadně vyrábět předměty a nabízet služby, po kterých lidé bažili bez ohledu na kvalitu a praktickou potřebu. Následkem byly nadprodukce, marketingové bubliny, životní styl bez pevných hodnot a kořenů i kultura nakupování spojená s rychlým opotřebením a nutností stále obnovovat to, co generacím před námi vydrželo mnohem déle. Myslím si, že tento rozměr marketingu je stále nedoceněnou částí naší kultury a měli bychom vědět, jak nás ovlivňuje - souvislost mezi popkulturou a konzumerismem by nám měla docházet častěji.
    Ať už chápal Bernays své myšlenky jakkoliv, projevily se a zakořenily v naší kultuře dost pevně - skutečně nás myslím ovlivňují a usměrňují, to je z pozorování i výzkumů jasné. Zarážející je například jeho návaznost na Pavlovovy výzkumy, se kterými by dle mého názoru mělo být zacházeno mnohem opatrněji a s větší otevřeností. Chápat dopad Bernaysových metod a hypotéz v současnosti je proto podle mého názoru jeden z prvních kroků každého, kdo se snaží rozmotat a nahlédnout, v jakém světě žijeme. V politice, průmyslu, médiích i veřejné správě se s jeho dědictvím budeme potýkat ještě dlouho.

Autor: Sebastian Chum | sobota 18.1.2014 19:30 | karma článku: 16,22 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Sebastian Chum

Radostná zpráva o konci křesťanství a dalších výjimečnostech naší doby

Tento text je: Konspirační hypotéza, teleologická poznámka, ontologická fikce a rituál magického naturalismu.

20.1.2023 v 20:23 | Karma: 6,38 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Jehovisté jsou zhoubná sekta

Jehovisté se považují za pozemskou část celkové organizace Nejvyššího. Něco jako boží frančíza pro smrtelníky. V Rusku je chtějí zakázat, v USA jsou považováni za šílené vrahy a násilníky. U nás se jim zatím daří lhát...

28.3.2017 v 12:35 | Karma: 26,13 | Přečteno: 2576x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Strojová inteligence a singularita

Co můžeme čekat od pokroků ve vývoji umělých inteligencí a jim podobných systémů? I když se nám může taková úvaha zdát vzdálená každodenní přítomnosti, naše životy ovlivňuje stále silněji.

23.2.2017 v 14:24 | Karma: 12,11 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Zásadní změny planety v roce 2016

Zatímco na ČR dopadá globální oteplování (a snaha přírody na něj reagovat) především v podobě posunů vysychavých oblastí a srážek, zbytek planety (globální Jih především) už zažívá to, před čím vědci varují už alespoň 50 let.

19.1.2017 v 13:35 | Karma: 12,59 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

NBIC komplex: Revoluce, o které se nepíše...

Ve 21. století můžeme očekávat, že součinnost čtyř hlavních vědeckotechnických oborů (nanotechnologie, biotechnologie, informační technologie a kognitivní věda) povede k nebývalému rozvoji a zrychlení všeho kolem nás...

17.1.2017 v 16:51 | Karma: 12,19 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Proti fanatickému Islámu prohráváme kvůli duchovnímu pokrytectví

V nekonečné debatě o tom, jak se postavit islámskému terorismu, se stále častěji objevují hlasy, podle kterých je klíčem smysluplné obrany "návrat k židovsko-křesťanským hodnotám"... podle mě je to sebevražedná hloupost.

16.1.2017 v 18:18 | Karma: 23,05 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Ve válce o svobodu slova nám Věra Jourová dělá ostudu

Paní Věra (ANO) je eurokomisařkou nádherně Orwellovské komise pro "Spravedlnost, spotřebitelskou politiku a rovnost pohlaví". Má smělé plány, ze kterých mi běhá mráz po zádech...

7.12.2016 v 18:15 | Karma: 36,60 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Politika

Sebastian Chum

PizzaGate, část druhá: Kdo může za první výstřel?

4. prosince se muž motivovaný amatérským vyšetřováním aféry PizzaGate vydal do restaurace Comet Ping Pong ve Washingtonu a vystřelil po jednom ze zaměstnanců.

6.12.2016 v 18:34 | Karma: 12,41 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

PizzaGate, část první: Ať už jde o pedofilii nebo ne, média selhala

První z článků o složitém tématu PizzaGate - co můžeme říct už teď je, že většina médií netuší, jak s podobně vážnými zprávami zacházet.

30.11.2016 v 21:20 | Karma: 24,09 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Přijetí uprchlíků nás zmrzačí, odmítnutí nás zabije

Zamyšlení nad tím, jaké vlastně máme možnosti tváří v tvář zhoršující se situaci... Současná veřejná debata nikam nesměřuje, mezitím ale lidé stále trpí.

20.10.2015 v 17:03 | Karma: 28,98 | Přečteno: 5570x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Analýza dat po čtyřiceti letech říká, že se blížíme k limitům civilizačního růstu

Stále častěji se potvrzují obavy vědců z různých oborů, předpovídající "slepou uličku" v dosavadním vývoji lidské civilizace. V tomto článku se zaměřím na jednu z nejstarších a nejuznávanějších předpovědí.

9.10.2015 v 18:30 | Karma: 20,23 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Začíná Antropocén, nová "lidská éra" planety Země?

Člověk by si možná měl uvědomit, jak silným vlivem ve skutečnosti je... V tomto článku se pokusím uvést zásadní pojmy debaty o uvažovaném historickém mezníku, sahající od duchovna po geologii.

7.9.2015 v 17:00 | Karma: 12,68 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Kolaps: Někteří z nás mají jasno

Lidská civilizace trpí pod trojnásobným tlakem krize „tří E“, tedy provázaného rozpadu ekologických, energetických a ekonomických systémů, což se projevuje dál v krizích politických i humanitárních.

11.7.2015 v 14:13 | Karma: 12,02 | Přečteno: 932x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Jakou budoucnost vytváříme? Debata 21. století

V roce 2009 patřilo nejmajetnějšímu 1% lidí celkem 44% bohatství na planetě. V roce 2015 už to bylo 48% a tento rok se pravděpodobně dostaneme přes děsivou hranici 50%. Skutečnost, že 99% lidských bytostí na planetě má k dispozici pouze 50% všeho majetku a klíčových zdrojů, se tak stává jednou z největších překážek důstojné kvality života a zlomovým bodem ve vývoji velké debaty 21. století... Jakou budoucnost vytváříme?

4.4.2015 v 19:25 | Karma: 18,19 | Přečteno: 793x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Pražský podzim je tady (zápisky 17.11. 2014)

Včera jsem se celý den procházel po městě a sledoval, jak různé skupiny lidí zachází se vzpomínkou na rok 89. Od rozohněných "zemanovin" přes bezzubé politické projevy a spektákl "sametového fetiše" až po nadějné zakončení večera v jedné ze zapomenutých pražských kaváren... byl to celkově smutný den, podzimní ve všech smyslech toho slova. Melancholie, marnost, bezmoc a strach na pozadí křečovitě veselých světel a koncertů. Uvádím jen mírně upravený zápis toku myšlenek.

18.11.2014 v 22:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 607x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Osamělost se stává vážným společenským rizikem

Kdybychom měli naši dobu nějak nazvat, nebudou nám stačit termíny začínající na předponu post- (je jich příliš mnoho a další stále přibývají, od postkapitalismu a postmodernismu po posthumanismu a postdemokracii). Existuje jedna charakteristika současné éry, která ji odděluje od předchozích, a totiž téměř nezastavitelný růst pocitu samoty. Pomalu se ukazuje, že lidské bytosti ve světě samoty rychle chřadnou nejen fyzicky a psychicky, ale i jako společnost - jsme náchylnější k manipulaci, rychleji se vystrašíme, věříme lžím které nám dovolují přežívat ze dne na den a častěji podlehneme i autoritám, jejichž mandát nemáme racionální důvod uznávat. Pokusím se zamyslet nad tím, kde se tato míra samoty bere, jaké jsou její dopady a také co a proč bychom se s ní měli pokusit udělat.

15.10.2014 v 15:20 | Karma: 40,42 | Přečteno: 11157x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Změňme pohled na bohatství – čeká nás společenský šok

Složité téma společenské nerovnosti je myslím jedním ze zásadních problémů současnosti, protože pokud se s ním nedokážeme jako civilizace popasovat, bude ovlivňovat naši schopnost řešit všechny ostatní výzvy budoucnosti. Můj pokus o zpracování tohoto tématu vychází z přesvědčení, že je dobré alespoň o něm mluvit a psát, i když moje vědomosti a zkušenosti zdaleka nestačí. Mám však neodbytný pocit, že v současnosti nestačí vědomosti a zkušenosti žádného jednotlivce.

19.8.2014 v 17:45 | Karma: 29,47 | Přečteno: 2831x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Gaza: Náboženský konflikt a důležitost nového pohledu.

Lidé nechtějí uznat, že jde o nábožensky motivovaný konflikt, přesto jsou spojitosti mezi judaismem a sionismem i mezi islámem a džihádismem naprosto jasné. Hnutí Hamás se otevřeně hlásí k nenávisti vůči židovské víře a židovské komunitě. Vzhledem k tomu, co se dnes děje v Sýrii (diktátor Abbás) a v okolí Iráku (extremistická organizace ISIS), kde dochází k zabíjení muslimů muslimy po tisících, není tak trochu překvapivé, jak silně se islámský svět zaměřuje na Izrael? Srovnání počtů obětí je zarážející. Je myslím zcela zásadní uznat, že jde o nábožensky motivovaný konflikt a tudíž konflikt postavený na základech připomínajících spíše středověk než 21. století. Skutečně nepřijde nikomu směšné v novověku zakládat stát na náboženských základech?

30.7.2014 v 17:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 1463x | Diskuse| Kultura

Sebastian Chum

Politický mozek - nakolik hrají v našich názorech roli geny?

Politický názor je možná stejně daný, jako zda píšete levou nebo pravou rukou. Výzkumy snažící se najít spojitost mezi genetikou a politikou jsou stále častější a objevují se především v předvolebním období. Kognitivní věda přišla v posledních letech s tolika zajímavými objevy o lidském mozku a myšlení, že kdybychom je měli všechny aplikovat, nezůstane z naší civilizace kámen na kameni. Oblast politiky je ale obzvlášť citlivá k manipulaci a má moc přímo vědecký výzkum v nějaké podobě zavádět do každodenního života - proto jsem se rozhodl na ni zaměřit.

28.7.2014 v 15:30 | Karma: 9,07 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Sebastian Chum

Globální oteplování, část druhá: Pryč s klimatickou změnou!

Tento rok jsme zažili nejteplejší květen v zaznamenaných dejinách a zároveň atmosféra překonala kritickou hladinu 400 jednotek CO2 na 1 milion. Proč tedy stále používáme nejasný termín "klimatická změna"?

5.7.2014 v 17:28 | Karma: 11,28 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik